Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

zoetzure bietjes in cider azijn & honing

Niets zo bevredigend als zelf gevulde potjes met lekkers na een uurtje meditatief hakken, mengen en koken!

Vandaag heb ik een kilo rode bieten van de lokale boer getransformeerd tot heerlijk bijgerecht voor op de boterham/bij de salade/bij de kaasplank…

Voor 4 à 5 potjes van 250 ml:

  • 1 kg rode bietjes, geschild en in reepjes
  • 1 ui, in partjes
  • 600 ml cider azijn
  • 100 ml honing
  • mespuntje zout
  • 1 tl geel mosterdzaad
  • 4 pimentkorrels
  • 4 kruidnagels
  • 3 laurierbladen
  • 1 rode peper, zonder zaadjes ( naar eigen smaak en pit doseren)
  • een dobbelsteentje verse gember, fijn gehakt
  • 1/2 tl venkelzaad

Kook de potjes uit om ze te steriliseren en laat ze uitdampen. Doe de azijn, honing, zout en alle specerijen in een grote pan. Breng deze aan de kook en laat een paar minuten zacht doorkoken. Voeg de ui en bietjes toe en draai het vuur uit. Vul de potjes met het bietenmengsel en druk goed aan. Zorg dat de bietjes helemaal onder het vocht staan. Deksel er op en ondersteboven laten afkoelen in een bak met koud water. Bewaren in de koelkast.

De smaak ontwikkelt zich met de dagen. De bietjes zullen naarmate je ze langer laat staan, minder knapperig worden. Hoe lang het te bewaren is? Dat durf ik niet te zeggen…binnen 2 weken lijkt me een veilige en optimale marge voor het product.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén