Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

zoete aardappelsoep met limoen, gember & kokos

Vandaag een soepje gemaakt voor een zieke buurvrouw…

Het werd  zoete aardappelsoep; een allemansvriend die niet alledaags is. Niet te pittig, lekker romig en bovendien gezond! Voor de bite heb ik paprika en kidneybonen toegevoegd; gepureerde soep zonder toevoeging wordt al snel ééntonig.

Voor een flinke pan van een kleine 2 liter:

  • 1 kg zoete aardappel (de oranje versie)
  • 2 uien
  • een halve duime verse gember
  • 8 blaadjes djeroek poeroet*
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • mespunt chilivlokken
  • +/- 1 tl zout (proeven!)
  • 50 gram santen**
  • 1/2 rode paprika
  • klein blikje kidneybonen (ongeveer 200 gr)
  • sap van 1 limoentje

*djeroek poeroet = limoenblad. verkrijgbaar in de vriezer bij de toko; kan eventueel vervangen worden door limoenrasp.

**santen= pure kokos, verkrijgbaar in blokvorm. Is lekker romig en puur. Kan vervangen door kokosmelk, maar deze bevat vaak extra toevoegingen. Puur heeft hier mijn voorkeur!

Bereiden:

De ui in ringen en de gember in plakjes, een paar minuten fruiten in een beetje olie.

Komijn, koriander, chili, djeroek poeroet en zout (niet te ruim doseren!) erdoor roeren, omscheppen en de blokjes geschilde zoete aardappel toevoegen.

Zoveel water erbij dat de aardappel net niet onder water staat en aan de kook brengen. Zachtjes laten pruttelen tot de aardappel zacht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten tot een kwartier.

Soep van het vuur en de limoenblaadjes er uit vissen. Santen toevoegen en laten smelten in de hete soep.

De soep blenden met de staafmixer. Maak de soep de gewenste dikte (er moet nog wat water bij, ik vind hem het lekkerst als hij niet heel dik is) en voeg de gesneden paprika + kidneybonen toe.

Finishing touch: limoensap erbij, eventueel wat extra zout. Verse koriander of dunne ringetjes bosui zijn er ook heel lekker bij.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén