Afgelopen zondag een workshop Zuid indiaas eten gevolgd.
Deze was georganiseerd door yoganesa,
de yogaschool waar ik een tijd lessen heb genomen.
Erg leuk om toch nog een beetje verbonden te blijven.
De cursus werd gegeven door Vidhya.
Ze is afkomstig uit India en heeft ons een paar recepten geleerd die wij makkelijk thuis kunnen reproduceren.
Indiaas zoals er op een doordeweekse dag gekookt wordt.
De meeste specerijen heb ik thuis al in de kast staan,
het vereist geen grote inkoop-actie.
Als soepliefhebber was ik erg blij met het recept voor rasam.
Rasam is de voorloper van de meer bekende mulligatawny.
De britten hebben het “peperwater” als inspiratie gebruikt voor de verwesterde mulligatawny soep.
Heel vol van smaak,
een beetje pittig, maar niet alles overheersend.
Ik kan me voorstellen dat het erg goed is voor je lijf,
zeker nu het buiten sneeuwt en de thermometer een paar graden onder 0 aangeeft…
Hieronder het recept,
ik hoop het snel in mijn eigen keuken te maken!
RASAM
- 2 el tamarinde pasta ( uit pot)
- 2 tomaten, in kleine stukjes gehakt
- 1 el kerriepoeder (of rasampoeder)
- 1/2 tl suiker
- 1/4 tl kurkuma
- 2 el vers korianderblad
- 5 tot 10 verse kerrieblaadjes *
- 1 scheutje olie
- optioneel: zacht gekookte gele linzen
- 1 el ghee (geklaarde boter)
- 2 tl bruin mosterdzaad
- 1 gedroogde kleine chilipepertjes
- 1 tl komijnzaad
- 2 snufjes asafoetida (gemalen, uit een potje)
- 5 tot 10 verse kerrieblaadjes
Andere gerechten die we gekookt hebben:
- lassi (koude zoute yoghurt drank)
- saag paneer (spinazie met verse kaas)
- makai di roti (platte mais broodjes
- gobhi gajar matar ki tarkari (groenten gerecht met o.a bloemkool)
- narangi pulav (sinaasappel rijst)
- raita (komkommer/yoghurt saus)
- hyderabadi qubani ka meetha (abrikozen met rozewater en yoghurt)