Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

tomaten ketchup

Eigenlijk niet het juiste seizoen om tomatenketchup te maken, maar ach.
Ik had zin in een pruttelende pan op de kachel.

In de nazomer, als de tomaten op zijn zoetst zijn, maak ik het nog wel een keer.
Voor nu kan ik een half jaar vooruit!


voor ongeveer 8 potjes:

  • 3 kg rijpe tomaten
  • 1 ui
  • 1 appel (ik heb elstar gebruikt)
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • zaad van 4 kardemom peulen, fijngestampt
  • 10 piment bolletjes, fijngestampt
  • 1 kaneelstokje
  • mespuntje chilivlokken
  • 2 tl zout (proeven aan het eind!)
  • 2 tl paprika poeder
  • 75 gr suiker
  • 150 ml witte azijn
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 tl maizena
Tomaten, appel (ongeschild) en ui in blokjes snijden.
Alles (behalve peper en maizena) in een grote pan doen en aan de kook brengen.
Op een zacht vuurtje anderhalf tot 2 uur laten pruttelen.
Regelmatig omscheppen.
Het kookt flink in, je houdt ongeveer de helft over.
 
Op smaak brengen met zwarte peper en evt wat extra zout.
Maizena los roeren met 2 tl koud water en aan massa toevoegen.
1 minuut laten pruttelen, tot het licht bindt.
 
Kaneelstok eruit, staafmixer erin en helemaal glad pureren.
 
De ketchup heet afvullen in gesteriliseerde glaasjes.
Potjes ondersteboven laten afkoelen op een rooster.
 
Een maand of 7 houdbaar, koel en donker bewaren.
Eenmaal geopend nog zeker een week in de koelkast te bewaren.
Gelukkig kan je ketchup bijna overal op smeren!
 
Ik heb een bestaand recept als leidraad gebruikt;
echter zelf de appel en ui toegevoegd.
Ik heb de knoflook (4 tenen),de foelie (1/2 tl) en de zongedroogde tomaten 
(25 gr) weg gelaten.
 
Ik hoop dat de houdbaarheid niet aangetast wordt door de toevoeging 
van de appel en de ui.
Ik ga ervan uit dat de tomaat genoeg zuur heeft om de boel goed te conserveren.
 
 
 
 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén