Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

Rotterdamse puinzooi met rommelkruid

In het kader van motel mozaique deze soep bedacht.

De soep was onderdeel van de gidsentochten die Marlies en ik gegeven hebben.
Marlies’ project DNA Rotterdam stond in de schijnwerpers;
een mooie zoektocht in foto’s naar waar Rotterdam na het bombardement gebleven is.
Ik heb deze “puin” vertaald in rommel en zooi.

Ik heb gentse waterzooi als inspiratie gebruikt en deze op smaak gebracht met een vrije interpretatie van rommelkruid.
Ofwel: je moet toch ergens beginnen 🙂

Na afloop van de tocht stond er een kommetje soep voor iedereen klaar.

Voor een liter of anderhalf heb je nodig:

  • 1 kleine ui
  • 1 prei
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 dikke aardappel
  • scheutje room
  • +/- 200 ml melk
  • handje verse platte peterselie
  • 2 groentebouillonblokjes
 
Rommelkruid:
 
  • venkelzaad
  • piment
  • kruidnagel
  • nootmuskaat
  • zoethoutpoeder (NIET de snoepversie!)
  • zwarte peper
  • kaneel
uit de losse pols, maar alles spaarzaam gebruiken!
 
Rommelkruid werd vroeger gebruikt in rotterdamse kruidbroodjes (een lekkernij die met kerst gegeten werd) en om balkenbrij of koekjes te kruiden.
Ik heb het zelf nooit gegeten.
 
ui fruiten, specerijen erbij.
Prei in grove stukken, zo ook de aardappel.
Water erbij tot het net niet onderstaat, aan de kook brengen.
Als het pruttelt, plakjes peen erbij.
Bouillonblokjes erboven verkruimelen.
Check een blokje aardappel; 
als deze beetgaar is, kan de melk, room, peterselie erbij.
 
Afmaken met zwarte peper en eventueel wat extra zout.
 
 


Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén