Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

Indonesische smoor

Ik eet niet zo vaak vlees, maar eens in de zo veel tijd vind ik een goede stoofpot erg lekker. Ook leuk om te maken! Het kost weinig voorbereidingstijd, maar omdat het een paar uur op het vuur staat te pruttelen voelt het wel als “echt” koken. Je bent bezig met het feit dat je straks lekker gaat eten. Dit recept heb ik gekregen van collega Esther, die het weer van haar Indonesische oma heeft. Het was een referentiekader-recept , ik heb naar eigen smaak de verhoudingen bepaald. Misschien wel heel anders dan hoe oma het maakte… Na het een aantal malen te hebben bereid, is dit mijn recept met de juiste balans. Koop de beste kwaliteit vlees die je kan vinden! En kijk bij de supermarkt naar de ketjap die in een wit, plastic kannetje zit, die moet je hebben.

Voor 3 personen:

  • 500 gram runder riblappen
  • 1 el tamarinde pasta (uit een potje)
  • scheut olie
  • 2 dikke uien, grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 4 kruidnagels
  • een halve rode peper (naar eigen smaak)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • snuf zout
  • 1 el palmsuiker (gula djawa)
  • 100 ml ketjap
  • 100 ml kokend water

Snijd het vlees in blokken van ongeveer 3 X 3 cm. Schep om met de tamarinde pasta en laat een half uurtje staan. Fruit de uien, knoflook, rode peper en kruidnagel een paar minuten in de olie. Voeg het vlees toe en laat een paar minuten bruinen. Voeg de ketjap, kokend water, tomatenstukjes en palmsuiker toe, kruid met een snuf zout. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Roer af en toe in de pan, laat het vlees een uurtje of 2 zachtjes stoven. Let op: de bereidingstijd hangt af van de kwaliteit van het vlees. Het ligt tussen de 1,5 en 2,5 uur. Tussentijds proeven dus. Het vlees moet zacht zijn en absoluut niet taai. Haal het laatste kwartier de deksel van de pan en laat nog even sudderen, de saus dikt hierdoor iets in.

Lekker met witte rijst, sperzieboontjes en zoetzure komkommertjes. Met dank aan oma!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén