Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

grove mosterd

Zelf mosterd gemaakt!
Dit is een basisrecept, valt nog genoeg uit te testen.

Voor een flinke lading (om lekker uit te delen):

  • zwart mosterdzaad 1 deel
  • geel mosterdzaad 4 delen
  • 500 ml azijn
  • sap van 1/2 citroen
  • +/- 1/2 tl zout
  • scheutje water (dat gekookt heeft)
  • +/- 1 el gerstmoutstroop
  • evt: extra azijn
 
 
De avond van tevoren:
mosterdzaad in azijn zetten.
De 5 delen mosterdzaad staan gelijk aan de hoeveelheid azijn.
Dit een nacht laten weken.
Het mosterdzaad absorbeert de azijn.
 
De dag erna:
Alles in de keukenmachine!
Citroen, zout & moutstroop toevoegen.
 
Het duurt best lang tot het een fijne massa is.
Ik heb, na de keukenmachine, de staafmixer nog gebruikt.
Dat geeft een nog fijner resultaat.
 
Voeg naar eigen inzicht extra azijn en/of water toe,
het moet een smeuïge massa worden.
 
De mosterd in gesteriliseerde potjes scheppen,
bewaren in de koelkast.
Een paar dagen laten rijpen voor gebruik.
Denk dat het een maand of 4 houdbaar is (?)
 
NB:
 
je kan met de verhouding bruin/geel mosterdzaad experimenteren.
Meer geel geeft een homogener geheel.
 
In plaats van gerstmoutstroop zou je suiker of honing kunnen proberen.
(Zelf geen ervaring mee)
 
De azijn die ik heb gebruikt:
een mix van natuur-azijn en appel-azijn.


Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén