Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

expo: lekker joods

Dit weekend naar Amsterdam geweest, om mijn debuut te maken in het 
joods historisch museum.
Uiteraard hadden ze iets met eten in het programma, 
vandaar mijn motivatie!
Na een lekkere lunch met Daniël en Paul, 
zijn we in de rituelen van de joodse cultuur gedoken.
Ontzettend interessant, maar ook moeilijk om grip te krijgen op alle regels, 
achtergronden en historische betekenissen.

Wie had bijvoorbeeld gedacht dat onze zeeuwse bolus zijn oorsprong vindt bij portugese joden die zich in Zeeland gevestigd hadden?!
En dat surinaamse pom (gerecht met tayer en kip) ook naar alle waarschijnlijkheid voortkomt uit de joodse keuken?

Mijn nieuwe doelstelling wat betreft de joodsekeuken: soep met matzeballen maken!
Wordt vervolgd…

 lichtbak om je bladgroenten te kunnen controleren op eventueel aanwezige beestjes. insecten eten is namelijk niet koosjer. (op een paar soorten sprinkhanen na.)

In Leviticus 11:23 staat: “al het vliegende, kruipend gedierte met vier poten zal u een gruwel zijn.”

Joodse kippensoep, wordt traditioneel gegeten op vrijdag.
Men noemt het ook wel joodse penicilline, omdat ze geneeskrachtige werking heeft volgens velen.

 

 Joods kookboekje met de titel: de draagbare joodse moeder.

pickles en zuren zijn zeer aanwezig in de joodse keuken. 
Er waren destijds veel straatventers met zuren, de “augurkjesjoden”

Matzes zijn alom vertegenwoordigd in de joodse keuken.
Matze is ongerezen brood, gemaakt van matzemeel.
De gaatjes worden er in geprikt, zodat het niet rijst.
Het brood staat symbool voor de haast waarmee de joden Egypte moesten ontvluchten; er was geen tijd meer om het brood te laten rijzen.
Op de foto: chocolade met matze

 http://en.wikipedia.org/wiki/Passover_Seder_Plate

Elke onderdeel van de maaltijd (gegeten de dag voor pesach)heeft een symbolische betekenis.

De kashrut (de spijswetten) in de joodse keuken is erg streng.
De dieren hiernaast zijn koosjer en mogen gegeten worden. 
Er zijn echter een aantal combinaties die niet toegestaan zijn met andere producten.
Eén mooie ervan is dat je “het bokje niet in de melk van zijn moeder mag koken”. Ofwel, geen vlees en zuivel tegelijk eten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén