Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

cassave-soep met surinaamse inspiratie

Heerlijk, Rotterdam is één grote multiculturele supermarkt!

Vandaag een soep gemaakt met surinaamse ingrediënten,
gekocht na een middag funshoppen in Rotterdam west.
Het is de eerste keer dat ik iets uit de surinaamse keuken maak,
en ik heb me laten inspireren door diverse gerechten.
Overal kan je soep van maken 🙂

Hoeveelheid is genoeg voor 2 personen, als maaltijdsoep.

Men neme:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • flinke el tomatenpuree
  • 1 tomaat
  • 2 bolletjes piment (tot poeder gemaakt in de vijzel)
  • 1 cassave (ongeveer 500 gr)
  • 1 middelgrote zoete, oranje aardappel 
  • 1 adjuma pepertje
  • 50 gr kousenband (ongeveer 15 bonen)
  • een stuk bakkeljauw van +/- 15 cm
  • 500 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • scheutje witte wijnazijn
  • verse peterselie of bladselderij
 
De dag van tevoren de bakkeljauw voorbereiden;
het zout eraf spoelen en in water zetten.
Het water binnen 24 uur een keer of 3 verversen.
(ik heb het in de koelkast bewaard voor de zekerheid)
 
Na 24 uur de vis opzetten in een pannetje water.
Ongeveer 20 minuten zacht laten pruttelen.
Uit het water halen en apart zetten;
de vis is nu niet meer zout. (Water weg gooien.)
In grote stukken trekken.
 
In een pan een scheutje (zonnebloem) olie verhitten.
Ui, knoflook, piment en tomatenpuree een paar minuten fruiten.
Gehakte tomaat toevoegen en omscheppen.
 
Cassave schillen en in blokjes snijden (nerf in de kern eruit halen)
De zoete aardappel ook in blokken snijden, grotere stukken dan de cassave.
Toevoegen aan het uimengsel en even omscheppen.
Water en verkruimeld bouillonblokje toevoegen, aan de kook brengen.
Adjumapeper een paar keer inprikken en toevoegen aan het geheel.
 
Na 10 minuten zacht koken, de kousenband en bakkeljauw toevoegen.
Nogmaals een minuut of 10 zacht laten pruttelen tot alles gaar is.
 
Op smaak brengen met een scheutje azijn en serveren met verse peterselie of bladselderij.
 
NB: het is belangrijk de cassave goed te laten garen, anders is hij giftig.
Ik heb hem 20 minuten laten koken (en nu maar hopen dat dat lang genoeg was..!)
 




Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén