Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

basis voor groentenbouillon

Vandaag iets gemaakt dat al heel lang op mijn to-do-list stond;
verse “bouillonblokjes” !

Het idee is zowel eenvoudig als geniaal;
je koopt een flinke berg verse groenten en kruiden,
alles raspen in de keukenmachine,
zout erbij en nog een keer pureren met de staafmixer.

Afvullen in gesteriliseerde potjes en je hebt E-vrije bouillonbasis.

Het is even een klusje, maar je kan vervolgens wel een poosje vooruit met een goedgevulde koelkast.

Ik heb een potje of 7 kunnen vullen met onderstaande ingrediëntenlijst:

  • 1/2 stronk bleekselderij
  • 3 dunne preien 
  • 4 uien
  • 3 penen
  • 2 pastinaken
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 knoflooktenen
  • 1/2 bos platte peterselie
  • 1/2 bos selderijblad
  • 200 gr zeezout
 
De verhouding groenten/zout is hier 1200 gr groenten : 200 gr zout (6:1)
Groenten = schoon gewicht.
 
Alle groenten wassen, drogen, schoon maken en fijn raspen.
In een kom mengen met zout.
Vervolgens de staafmixer erin tot je een grove massa hebt.
 
Afvullen in gesteriliseerde potjes (lepel ook steriliseren) 
Druk de massa zo goed mogelijk aan, zodat er geen lucht in het potje zit.
In de koelkast bewaren.
 
Volgens verscheidene bronnen op internet kan je het een half tot een heel jaar bewaren.
(koel bewaard en schone lepel gebruiken in het potje)
Het zout conserveert de groenten.
 
De verhoudingen zout : groenten zijn nogal uiteenlopend als ik verschillende recepten vergelijk.
Ik ben er maar tussenin gaan zitten.
 
Gebruiken naar smaak;
volgens mijn eerste test is 250 ml op 1 eetlepel groentebouillon een goed uitgangspunt.
 
 
 
 
 
 



Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén