Bouillonblogje

Soepkokerij en meer

Bakkeljauw

Als we bij de Surinamer bestellen, nemen we vaak een portie telo: gefrituurde cassave stukjes met een “saus” van bakkeljauw. Lekker! Maar hoe maak je dat zelf? Voor de vis moet je even bij een exotische supermarkt langs. Dan heb je het moeilijkste deel achter de rug 🙂 Neem meteen ook een surinaams pepertje mee voor de specifieke smaak. Serveer op een broodje met stukjes zoetzure komkommer of eet als hoofdgerecht met rijst, komkommer & kouseband.

Voor 2 personen:

  • 250 gr bakkeljauwfilet *
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 tomaten, in kleine stukjes
  • 1 geel surinaams pepertje, ingekerfd *
  • 1/2 el suiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • Flinke draai zwarte peper, naar smaak

Spoel het zout van de vis en leg 10 minuten in een kom water, laat uitlekken. Kook vervolgens 10 tot 15 minuten en laat uitlekken in een vergiet, zet apart. Fruit in een andere pan de ui en knoflook, een minuut of 10. Voeg peper, tomaat, suiker & gemberpoeder toe en fruit een paar minuten mee. Voeg de bakkeljauw toe en zet het vuur hoog. Laat het mengsel, onder regelmatig omscheppen, wat droger worden. Na een minuut of 10 tot 12 moet het goed zijn. Verwijder het pepertje en breng verder op smaak met zwarte peper. Controleer op eventuele graten.

* De bakkeljauw die ik kocht, zit verpakt in een plastic zakje en ligt in de koeling. De visfilet zit in een flinke laag zout. Er zijn vast meerdere soorten, maar deze soort werkt voor dit recept. Het pepertje dat ik gebruikte, kun je zien op de foto. Er stond geen bordje bij, maar ik denk dat het een adjuma pepertje was. Ik voegde ook nog een klein stukje fijngesneden rode peper toe. Helaas kun je aan de buitenkant niet zien hoe scherp ze zijn, dus tussendoor even proeven aan je gerecht! Wordt het te pittig, dan vis je het pepertje er voortijdig uit.

Met dank aan Sara voor de lekkere zoetzure kerrie-komkommertjes!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Bouillonblogje

Thema door Anders Norén